FOREBEREDELSER TIL TUR

Hvordan håndterer man kulden?

Kulde er subjektivt og oppleves forskjellige fra menneske til menneske! Når man er kald er dette ikke bare en fysisk tilstand, men også en mental tilstand. Derfor vil en positiv holdning sørge for at halve slaget med kulden allerede er vunnet. Det å se frem til de små ting man får i de lave temperaturene vil hjelpe, se for deg den knitrende lyden av snøen eller de nydelige snøkrystallene som henger fra trærne på januarmorgenen…

Ytterligere aktivitet og blodsirkulasjon spiller en viktig rolle for hvordan kroppen oppfører seg i kulden. Aktive muskler i bevegelse trenger mer tilførsel av varmt blod. Derfor vil en person som er regelmessig fysisk aktiv tåle kulden bedre enn en person som har en latere livstil. Videre vil de som alltid forholder seg til nogenlunde samme temperatur oppleve større utfordringer i å holde seg varm. Man vil imidlertid bli overrasket over hvor raskt og enkelt man blir vant til kulden. Med korrekt bekledning og mer enn nok mosjon er man godt beskyttet.

Dette betyr at det er viktig å velge riktige klær for å holde seg varm i den ekstreme kulden!

OPPLEV KULDEN PÅ DEN RIKTIGE MÅTEN

Regel nummer 1 i nord:

Ull! Det har mange fordeler; det er en utmerket isolasjon, også når det er fuktig eller til og med helt vått! Mange unngår ullundertøy fordi de frykter at det skal klø. Vi kan forsikre deg om at moderne ullundertøy ikke klør og at det er vel verdt prisen. Ull er også selvrensende og luftes enkelt.

Regel nummer 2:

“Løk-prinsippet!” Det er bedre å ha mange tynne lag med klær enn bare én tykk genser og en dunjakke. Ved å bruke mange lag er mer luft fanget mellom lagene med klær og dette hjelper til å holde varmen. Dersom man begynner å svette tar man enkelt av ett lag med klær.

Fordi regel nummer 3 sier:

Svetting i lave temperaturer må unngås. Tørr kulde er mye mindre problematisk enn fuktig.

Her er det viktig å tenke på atferd og gjøremål; for eksempel tar man på seg dunjakken først etter at man er ferdig med å sele på hundene, rett før man kjører ut.

TIL SIST, OM KULDE:

Uavhengig av om man er velkledd eller godt trent; bare bevegelse holder kroppen varm! Her har vi et tips; hjelp hundene! Ikke stå på sleden å la de dra deg, men skyv i fra. Dette vil hjelpe både deg og hundene!

:-)

ER JEG GODT NOK TRENT TIL Å DRA PÅ EN HUNDESLEDETUR?

Man må ikke være atlet for å delta på en hundesledetur! Hvis man har en aktiv livsstil, for eksempel sykkelturer i fjellet eller skiferier er man også godt nok trent for sledeturer med oss.

Det vil imidlertid ikke skade om man forbereder seg fysisk!

Det er selvfølgelig mange måter å gjøre dette på: alt fra profesjonelle treningssentre til enkel trening hjemme. Vi anbefaler jogging eller rask gange flere ganger i uken for å forbedre utholdelsen, fordi noe kondisjon er meget viktig. Man skal tross alt sele på hundene i dyp snø, hente vann på kveldene, måke snø, hugge ved, sørge for hundenes ve og vel samt kjøre sleden.

En tur er et samarbeidsprosjekt der alle deltagerne må bidra til hverandres velferd!

Forutsetninger for å ha det fint på turen

Godt humør, ansvarsfølelse og sosiale anlegg samt et genuint ønske om å hjelpe til. Evne til å vurdere kapasiteten og personligheten til både hunder og de andre som er med på turen. Styrke og utholdenhet tilsvarende det man trenger for kunne sykle med bagasje i høyden.

Erfaring med hundekjøring er ikke nødvendig. Usikkerhet eller manglende erfaring oppdages og overvinnes i løpet av de første dagene på tur, og ofte raskere enn forventet. De fleste førstegangskjørere finner seg raskt til rette og ler senere av utfordringene de møtte i begynnelsen.

:-)

Hvor tungt er hundekjøring?

Hundekjøring er en krevende aktivitet! Hvis du tror du kan stå på sleden mens hundene gjør alt arbeidet tar du feil. En hundekjører må ha god balanse for å styre sleden. Man står sjelden stille, noe som hjelper godt mot kulden!

Men ikke vær engstelig; kan man gå på ski eller ri kan man også kjøre slede!

Menneskets beste venn

Snille hunder

Våre hunder er meget glad i mennesker. Allerede som valper er de i konstant kontakt med fremmede. Polarhunder er ikke vakthunder, og de har ingenting å forsvare! De hilser alle med logrende haler, og det eneste som betyr noe er å bli kost med! Du kommer aldri til å treffe mer vennlige hunder!

For en glede det er å bli kjent med de fem, seks, syv eller til og med åtte hundene som trekker sleden. Å virkelig se forskjellen i personlighet, og dernest se behovene til de unike vesnene.

Først når du har blitt kjent med hver eneste hund, og hver hund med deg, er dere virkelig på lag.

Dette er når turens gleder virkelig begynner!

:-)

FOTOGRAFERIGTUREN

Det er ofte vanskelig å ta bilder på tur på grunn av lave temperaturer og endringene i temperatur. Vi har imidlertid noen tips som kan avhjelpe dette.

Kompaktkameraer er meget praktisk. De holder seg varme i en lomme nært kroppen, og man tar de kun ut når man skal ta et bilde. Til og med under ekstreme temperaturer holder dette til ett bilde. Man kan selvfølgelig også ha med speilreflekskamera.

De lave temperaturene kan enkelt ta kverken på et kamera. Ved tempeturer på – 25 ° C vil de fleste moderne kameraer gi opp. Videre vil temperaturvariasjonene mellom innendør- og ute gjøre det vanskelig å ta gode bilder. Ute burde kamerat lagres i sleden og kun tas ut for å ta bilder. Dersom man skal ta bilder innendørs må kameraet først akklimatiseres. De oppbevares i forseglet plastpose, som etter noe tid har vent seg til temperaturen innendørs.

Generelt er det kun lithiumbatterier som tåler kulden. Å kjøpe disse, noe dyrere, batteriene er vel verdt pengene. Ta også med noen i reserve!

Men: ta en kikk på alle bildene på vår nettside. Disse er alle tatt på tur under alle tenkelige værforhold. Alle kan ta fantastiske bilder på hundesledetur.

:-)