Etter turstarten fra Altevatn passerer vi Leinavatn som ligger nær den svenske grensen. I løpet av turen passerer vi Vuoskojaure, en liten samisk bosetning.
På veien østover forlater vi fjellene og når etter noen dager Vittangijærvi, hvor vi entrer den skandinaviske taigaen. Det nordlige Lapplands daler ligner den øde naturen i Alaska der den er dekket av nåletreskog.
Norges majestetiske fjell strekker seg fra nord til sør mens den øde horisonten strekker seg langt øst inn i Finland.
Vi kjører inn i de nordlige Sveriges urskoger – landet der de store reinsdyrflokkene hersker.
Etter å ha passert Jukkasjärvi vil ekspedisjonen kjøre inn mot den frosne Torneälva hvorfra vi fortsetter mot nordvest til vi når Övre Sopporo – hjertet av svensk Lappland! Herfra fortsetter vi oppover til vi igjen når Norge.
Resten av turens rute er avhengig av værforholdene og vi returnerer til Altevatn enten via Vouskojaure eller via Rostojaure.
Samene har aldri hatt sitt eget land og er delt mellom de fire landene Norge, Sverige, Finland og Russland. Historisk ble Sápmi kalt for Lappland. Dette sparsomt befolkede landskapet strekker seg fra det Baltiske Hav vest over kupert taiga mot den svensk-norske grensen og til høyden av Skanden på 2000moh.
… Samenes land
Samenes område deles av en rekke elver. En av dem er Torneälva, som renner fra den store svenske innsjøen Tornetrask mot det Baltiske Hav. I den nordligste kommunen i Sverige, Kiruna, renner elven gjennom den langstrakte innsjøen Jukkasjärvi. Mange forbinder navnet Jukkasjärvi med det verdensberømte ishotellet som ligger på bredden av innsjøen.
Denne sesongen finnes det dessverre ingen ledige plasser igjen.